Elpriset – varför ändrar det sig så ofta?

Intressant torsdagsläsning!

“Under 2020 har elpriserna varierat kraftigt, både över tid och i olika delar av landet.” Skriver Energimarknadsinspektionen (Ei) i sin artikel. För dig som är intresserad av att veta mer kan klicka här för att läsa om vad som påverkar elpriset.

På gång i elnätet v. 43

Då har vi på Ale El laddat upp för ännu en energifylld vecka i oktober. Vi har som vanligt flera spännande projekt i omlopp. Under vecka 43 är vi bland annat vid:
  • Skepplanda, där ett större arbete startar denna vecka. Vi ska rasera luftlinjer och ersätta dem med markkabel – ett arbete som görs för att drift- och vädersäkra elnätet. Arbetet kommer pågå under några veckor och berörda kunder meddelas löpande.
  • en del av Kilandalinjen – där vi fortsätter att gräver ner kabel i marken för att säkra driften. Arbetet är ett stort projekt som planeras i etapper. Berörda kunder kommer att få information löpande.
  • Skepplanda, där vi drar nya matarledningar till det nya LSS-boendet i området.
Vi önskar dig en fortsatt fin vecka!

Spänningsdipp i det nordiska kraftsystemet (18 oktober)

Söndagen den 18 oktober kl 17.05 inträffade en spänningsdipp i det nordiska kraftsystemet.

Eftersom de nordiska länderna har ett gemensamt kraftsystem påverkas hela systemet när ett större fel inträffar.

Enligt Svenska kraftnät som ansvarar för det svenska stamnätet berodde spänningsdippen troligen på ett fel i Danmark.

Ny teknik i fält!

I veckan testflög vi på Ale El med drönare, ett hjälpmedel som vi framåt ska använda som ett komplement när vi besiktigar våra elledningar.
Ser du en drönare tillsammans med en Ale El-bil eller vår personal ute i fält så vet du nu vad det kan handla om. Förr flög vi med helikopter, vilket ibland kunde skrämma djur i närheten. Därefter har vi istället enbart patrullerat till fots längs elledningarna.
Framåt tror vi att drönaren kommer vara ett bra komplement i vårt arbete för att framtidssäkra elnätet!

Nu är det snart dags för Kan-Elbullens dag!

Sedan tre år tillbaka har vi delat ut Kan-Elbullar på alla Ales pendeltågsstationer på Kan-Elbullens dag den 4 oktober – något som inte är möjligt i dessa pandemitider. I år har vi istället valt att donera till hjälporganisationen Giving People. För dig som vill fira med oss ändå – kan klicka här för att läsa mer om vår pågående Kan-Elbullekampanj. Förhoppningsvis ses vi igen nästa år!

På gång i elnätet v 40

Ännu en energifylld arbetsvecka har börjat och vi har som vanligt flera spännande projekt i omlopp. Under vecka 40 är vi bland annat vid:

  • en del av Kilandalinjen – där vi gräver ner kabel i marken för att säkra driften. Arbetet är ett stort projekt som planeras i etapper. Berörda kunder kommer att få information löpande.
  • Alafors – där ett förberedande arbete pågår för en ny transformatorstation.

Vi passar även på att önska dig en fortsatt fin dag!

Miljöutbildningsdag i samarbete med Håll Sverige Rent

Onsdagen den 23 september genomförde vi på Ale El en miljöutbildningsdag i samarbete med stiftelsen Håll Sverige Rent. Detta var en del i att upprätthålla miljömålen för vår diplomering Svensk Miljöbas under 2020.
”Samarbetet kändes helt rätt i och med att en stor del av vår personal spenderar mycket tid i naturen på olika typer av arbeten,” säger Josefin Oleryd, miljösamordnare på Ale El.

Till minne av Roland Henningson

Vår styrelseledamot och arbetskamrat Roland Henningson har lämnat oss. Roland somnade in söndagen den 13 september, med sina älskade barn Maria och Lars nära intill sig.

Roland har haft ett mycket rikt liv, såväl yrkesmässigt som privat. Född i Brastad 1928, som han redan som 14-åring lämnade för att utbilda sig till konditor i Mora. Efter folkhögskola och påföljande högskoleutbildning blev det olika jobb runt om i landet. 1965 bosatte sig familjen i Älvängen då arbetet som förvaltningschef i dåvarande Starrkärrs kommun lockade.

Vid kommunsammanslagningen 1974 blev Roland kommundirektör i Ale, ett uppdrag som han hade fram till sin pension 1992. Trots att Roland valde att ändra inriktning från konditor till kommundirektör har konditortalangen funnits kvar genom hela livet. En tillförlitlig källa har berättat att han gjorde världens godaste mockatårtor.

Roland var en nyckelperson och en drivande kraft när Ale Elförening bildades. Han har berättat om de turer som var före bildandet för över 50 år sedan. Inte minst hur man lyckades slå ihop olika elföreningar i kommunen, bilda Ale Elförening och undvika att Vattenfall köpte elföreningen. Roland har även varit styrelsemedlem i moderstyrelsen tidigare, som vice ordförande, då en annan profil var ordförande, Bror Andersson. Sedan starten av dotterbolaget Ale El Elhandel 2011 har Roland varit ledamot i styrelsen, även som ordförande under några år.

Roland bidrog starkt till bolagets utveckling, med sin gedigna kompetens och erfarenhet. Han var väl insatt i hur elmarknaden fungerar och kom alltid med kloka inlägg, idéer och förslag. Jag minns särskilt när han avslutade mötena med en vits eller en limerick, tagen helt ur minnet. Han bidrog till så många skratt på våra möten, alltid med glimten i ögat.

Personligen har jag mist en nära vän, omtänksam och med det varmaste hjärtat tänkas kan. Under flera år pratades vi vid flera gånger i veckan, träffades över en fika så fort vi fick möjlighet. På många vis blev Roland också som en far och mentor för mig, alltid med kloka råd. En beundransvärd positiv livssyn fanns alltid där.

Roland med sin visdom, humanism och humor, har varit, är och kommer alltid att vara en förebild för mig.

Alla vi på Ale El som arbetat med Roland känner en stor saknad och våra tankar går till Rolands anhöriga.

Stefan Brandt
Vd Ale El

Var uppmärksam vid telefonförsäljning!

Energimarknadsinspektionen (Ei) får just nu in många klagomål från konsumenter.

Det gäller aktörer som via telefonförsäljning uppger att de samarbetar med kundens befintliga elleverantör eller elnätsföretag trots att detta inte stämmer.

Var försiktig om du blir uppringd och be alltid om att få erbjudandet skriftligt så du har möjligt att läsa igenom avtalsvillkoren ordentligt. Du kan även fråga om aktören är certifierad med Schysst Elhandel, framtagen av branschorganisationen Energiföretagen Sverige. För att läsa mer om certifieringen, klicka här!

Ale El Elhandel har i dagsläget ingen uppsökande telefonförsäljning. Har du frågor kring ditt elavtal hos oss, kontakta gärna vår kundservice. Du hittar även våra aktuella priser och schyssta, gröna elavtal genom att klicka här!

En energifylld nyhet under sidan “Drift”

Sista fredagen i augusti tycker vi att det passar perfekt att släppa en nyhet på vår hemsida under “Drift”, klicka här för att komma direkt till sidan!

Nu finns en avbrottskarta som kommer ge bättre översikt för dig under aktuella och avklarade avbrott. Listan över områden som vi tidigare använt oss av finns kvar under kartan, och kommer fortsatt att publiceras här på Facebook tillsammans med en länk till driftsidan med kartan.
  • När du går in på kartan, se färgmarkeringarna för vilken typ av avbrott som det gäller.
  • För att få mer information, klicka på det inringade området för att få upp en informationsruta.