Här hittar du information om mikroproduktion och elavtal till dig som exempelvis har en solcellsanläggning.
Planerar du att investera i en solcellsanläggning eller kanske i ett litet vindkraftverk? Intresset för att tillverka sin egen el växer år för år. Det som tidigare varit ett specialintresse för teknik- eller miljöintresserade är nu något som fler och fler blir nyfikna på. Vad innebär det för din ekonomi och vad får det för effekt på miljön? Det finns mycket att läsa sig till i ämnet! Här tipsar vi om läsvärda hemsidor där du som går i tankarna att tillverka din egen el kan läsa mer. Du hittar även information om Ale El Elhandels producentavtal för dig som har en produktionsanläggning.
Mikroproduktion är enligt ellagen en produktionsanläggning som köper mer el än man producerar och som är installerad med högst 63 Amperes huvudsäkring och med en inmatningseffekt om högst 43,5 kW.
Särskilda skatteregler gäller för dig som producerar förnybar el beroende på om solcellerna installeras på en privatbostad eller på en byggnad som ingår i en näringsverksamhet. Läs mer hos Skatteverket
Du kan kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare för kostnadsfri och opartisk rådgivning kring din energianvändning. Kommunens energirådgivare
När du köper och installerar solceller finns det flera viktiga saker att tänka på. Som köpare är du skyldig att kontrollera att det företag du anlitar för elinstallationen får utföra arbetet. Läs mer på Elsäkerhetsverkets hemsida
Energimyndighetens webbsida Solelportalen vänder sig till småhusägare och näringsidkande fastighetsägare, till exempel lantbrukare och bostadsrättsföreningar. Här hittar du information och får oberoende vägledning inför beslutet. Solelportalen – vägledning om solceller
Om du producerar mer el än du för tillfället förbrukar matas elen in på elnätet. Ersättningen för elproduktionen är uppdelad i två delar:
För närvarande får du 8,7 öre/kWh exkl moms för inmatning på elnätet under höglasttid (vardagar kl 06.00 – 22.00 under månaderna januari, februari, mars, november och december) samt 1,5 öre/kWh exkl moms för inmatning på elnätet under låglasttid (övrig tid).
Om du vill sälja din överskottsel så kan du göra det till valfri elhandlare som vill teckna elavtal om detta. Om du inte tecknar elavtal så är det inte säkert att elhandelsbolaget som har mottagningsplikt ersätter dig för elen då de inte har skyldighet till detta. Om elproduktionen är förnybar finns det möjlighet att ansöka om elcertifikat och ursprungsgarantier.
Ale El Elhandel AB är ditt lokala energibolag i Ale. Här nedan hittar du mer information om ersättning för din produktion.
Obs! Om har du en huvudsäkring över 100A så måste du ha tecknat ett elhandelsavtal innan anläggningen kan kopplas in på elnätet. (Det finns då ingen elhandlare som har mottagningsplikt för din elproduktion).
Sedan den 1 juni 2023 så har elhandelsföretag som har mottagningsplikt och tar emot din överskottsproduktion en skyldighet att ge dig skälig ersättning för produktionen även om du inte har något avtal med elhandelsföretaget om det. Konsumenternas Energimarknadsbyrå rekommenderar däremot att du ändå ingår ett avtal för försäljning av din produktion, eftersom du då har möjlighet att jämföra olika elhandelsföretag och deras ersättning.
Ale El Elhandels skäliga ersättning för kunder utan avtal som vi har mottagningsplikt till är ett löpande Rörligt timprisavtal -5 öre/kWh i avdrag.
Från och med den 1 juli 2021 köper vi på Ale El Elhandel AB inte längre elcertifikat. Med hänvisning till information från Energimyndigheten där förändringar i marknadsförutsättningarna aviserats upphör Ale El med att köpa elcertifikat från mikroproducenter. Av dessa marknadsmässiga förändringar ser vi inte längre att det finns någon fördel för dig som kund att ha ett Cesar-konto hos Energimyndigheten då kostnaden överstiger intäkten för merparten av mikroproducenter.
Ale El Elhandel AB köper inte ursprungsgarantier.
Vill du sälja din överskottsproduktion till oss, vänligen skicka ett mejl till info@aleel.se med dina uppgifter samt anläggningsinformation. Vi återkommer därefter till dig med ett avtalsförslag.
Ale El Elhandel ABs särskilda avtalsvillkor för mikroproduktion.
Läs mer om din smarta elmätare och hur den fungerar. Våra elmätare fungerar även för dig som har en produktionsanläggning.
Hos Ale El Elhandel får du ett tryggt och enkelt elavtal, där det alltid ingår 100 % förnybar energi utan extra kostnad.
Här kan du läsa om hur en permanent eller tillfällig ny elanslutning går till, hur lång tid det tar och vad det kostar.
Här loggar du in till mina sidor för att få koll på bland annat dina fakturor och din energikonsumtion.
Användarnamnet är ditt kundnummer som du hittar på fakturan från Ale El.
Lösenordet är ditt postnummer, 5 siffror. Väl inloggad på mina sidor kan du ändra ditt användarnamn och lösenord under fliken inställningar.
Rörligt elpris följer utvecklingen på elbörsen och varierar månad till månad.
Fast elpris innebär att du får samma elpris per kWh under hela avtalsperioden.
Läs mer om våra elavtal här.