Vill du ladda bilen hemma? Läs mer om vad du behöver tänka på inför en installation av laddbox.
Elsäkerhetsverket avråder från att använda ett vägguttag för elbilsladdning eftersom de inte är anpassade för hög belastning under längre tid. Att använda en laddbox som är speciellt anpassad för laddning i hemmet, ger dig en betydligt säkrare men också effektivare laddning. Vid laddning i ett vanligt vägguttag tillåts inte heller laddningen att uppnå maximal styrka. Med hjälp av en laddbox tillåts högre laddeffekter, vilket ger en snabbare laddning.
Vill du få bättre kontroll på din totala elförbrukning och slippa oroa dig för att överbelasta säkringen när du installerar en laddbox? Då kan en lastbalanserare vara ett bra komplement. Om du är intresserad så ska du ta kontakt med din elinstallatör som hjälper dig med att installera den hemma.
En lastbalanserare läser av husets totala elförbrukning och anpassar utifrån det mängden el som används till din laddbox. Med andra ord prioriteras alltid husets elanvändning först och elen som blir över går till din laddbox. På så vis får du en säkrare anläggning då du inte behöver oroa dig för att överbelasta säkringen när hushållets elförbrukning är hög vilket även ger en jämnare förbrukning samtidigt som du undviker lasttoppar.
Kortfattat kan man säga att en laddare på 3,7 kW laddar ca 2 mil/timme och en laddare på 11 kW laddar ca 6 mil/timme. Din bil kan dock ha en begränsning på hur mycket effekt den kan ladda med, vilket är kopplat till storleken på bilens batteri. Du kan alltid koppla in bilen att ladda mot en 11 kW-laddare, däremot kan det finnas en begränsning i bilen som gör att den inte laddar mer än 3,7 kW ändå.
Önskar du som kund installera laddbox vänder du dig till en elinstallatör. Önskas även ändring av huvudsäkring vänder sig installatören till oss på Ale El.
Här loggar du in till mina sidor för att få koll på bland annat dina fakturor och din energikonsumtion.
Användarnamnet är ditt kundnummer som du hittar på fakturan från Ale El.
Lösenordet är ditt postnummer, 5 siffror. Väl inloggad på mina sidor kan du ändra ditt användarnamn och lösenord under fliken inställningar.
Rörligt elpris följer utvecklingen på elbörsen och varierar månad till månad.
Fast elpris innebär att du får samma elpris per kWh under hela avtalsperioden.
Läs mer om våra elavtal här.