Eldriftledarna behåller lugnet i stormen

Publicerad: 25 mars, 2024

Ale Els personal har beredskap dygnet runt. Mikael Hansson och hans kollegors mål är att åtgärda fel och se till att alla i elnätet har ström – men säkerheten går alltid först.

Mikael Hansson har jobbat på Ale El sedan 1989 och är idag chef för avdelningen Drift & anläggning. Förutom personalansvar och driftplanering så jobbar han också som eldriftledare tillsammans med fem andra, både på dagen och under beredskapstid.

Som eldriftledare planerar och ansvarar Mikael för den elektriska anläggningen. Det kräver bland annat stresstålighet, organisationsförmåga och ett tydligt ledarskap. Han tycker att det bästa med jobbet är att det kan vara ganska actionfyllt.

– Det är häftigt att se organisationens engagemang och samarbete under tidspress vid ett strömavbrott, säger Mikael.

”Det finns stora risker när man jobbar med el,
alla ska kunna komma hem till sina familjer när jobbet är utfört.”

 

– Jag tar mitt jobb på allvar eftersom jag vet hur beroende våra kunder är av ström. Samtidigt har vi som arbetsgivare ett stort säkerhetsansvar för vår personal.

För att alla ska kunna jobba på ett säkert sätt måste eldriftledaren se till att rätt förutsättningar upprättas vid reparationer i elnätet. Eldriftledaren ansvarar för att få ut den första informationen kring vilka områden och hur många som är påverkade vid ett strömavbrott. Kunderna kan följa uppdateringar på Facebook, i avbrottskartan på Ale Els hemsida och i appen.

– Det är skillnad mellan planerade strömavbrott vid underhållsarbete med och strömavbrott vid oväder. Under en storm får man ofta ta situationen som den kommer, förklarar Mikael.

Att hålla ledningsgatorna fria från träd är en utmaning. Skogsstyrelsen ställer krav på markägarna att lämna kvar enstaka träd vid avverkning.

– Enskilda träd som står nära en elledning är väldigt utsatta vid storm. Vi ser gärna att de tas ner så att de slipper orsaka strömavbrott, säger Mikael.

Även om oväder som orsakar driftstörningar kan överraska personalen, förbereder eldriftledarna sig genom att hålla koll på väderprognoser, uppdatera kollegor vid nya prognoser och se till att extrapersonal finns tillgänglig.
Montörerna arbetar i fält jobbar ute i nästan alla slags väder men kan behöva avbryta arbetet av säkerhetsskäl vid extrema väderförhållanden.

– Planering är superviktigt under avbrott, för att se över när personal behöver åka hem och sova samt om det är tillräckligt säkert att jobba i fält vid exempelvis en hård storm, avslutar Mikael.