Till minne av Roland Henningson

Publicerad: 17 september, 2020

Vår styrelseledamot och arbetskamrat Roland Henningson har lämnat oss. Roland somnade in söndagen den 13 september, med sina älskade barn Maria och Lars nära intill sig.

Roland har haft ett mycket rikt liv, såväl yrkesmässigt som privat. Född i Brastad 1928, som han redan som 14-åring lämnade för att utbilda sig till konditor i Mora. Efter folkhögskola och påföljande högskoleutbildning blev det olika jobb runt om i landet. 1965 bosatte sig familjen i Älvängen då arbetet som förvaltningschef i dåvarande Starrkärrs kommun lockade.

Vid kommunsammanslagningen 1974 blev Roland kommundirektör i Ale, ett uppdrag som han hade fram till sin pension 1992. Trots att Roland valde att ändra inriktning från konditor till kommundirektör har konditortalangen funnits kvar genom hela livet. En tillförlitlig källa har berättat att han gjorde världens godaste mockatårtor.

Roland var en nyckelperson och en drivande kraft när Ale Elförening bildades. Han har berättat om de turer som var före bildandet för över 50 år sedan. Inte minst hur man lyckades slå ihop olika elföreningar i kommunen, bilda Ale Elförening och undvika att Vattenfall köpte elföreningen. Roland har även varit styrelsemedlem i moderstyrelsen tidigare, som vice ordförande, då en annan profil var ordförande, Bror Andersson. Sedan starten av dotterbolaget Ale El Elhandel 2011 har Roland varit ledamot i styrelsen, även som ordförande under några år.

Roland bidrog starkt till bolagets utveckling, med sin gedigna kompetens och erfarenhet. Han var väl insatt i hur elmarknaden fungerar och kom alltid med kloka inlägg, idéer och förslag. Jag minns särskilt när han avslutade mötena med en vits eller en limerick, tagen helt ur minnet. Han bidrog till så många skratt på våra möten, alltid med glimten i ögat.

Personligen har jag mist en nära vän, omtänksam och med det varmaste hjärtat tänkas kan. Under flera år pratades vi vid flera gånger i veckan, träffades över en fika så fort vi fick möjlighet. På många vis blev Roland också som en far och mentor för mig, alltid med kloka råd. En beundransvärd positiv livssyn fanns alltid där.

Roland med sin visdom, humanism och humor, har varit, är och kommer alltid att vara en förebild för mig.

Alla vi på Ale El som arbetat med Roland känner en stor saknad och våra tankar går till Rolands anhöriga.

Stefan Brandt
Vd Ale El