Frågor och svar

Här nedan hittar du svar på de allra vanligaste frågorna.
Om du inte hittar vad du söker är du varmt välkommen att ringa oss på 0303-33 24 00.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram – där vi lägger ut allt från aktuella jobb
till energispartips.

Aktuellt

Jag vill följa min elförbrukning – hur gör jag?

Du kan enkelt följa din elförbrukning genom att ladda ner vår smarta app. Den innehåller flera hjälpsamma funktioner – för att du ska kunna förstå och effektivisera din energianvändning. Läs mer om appen genom att klicka här!

Vad innebär regeringens förslag om elpriskompensation?

Under januari månad kom regeringen med ett förslag till elpriskompensation – som skulle betalas ut till hushållskunder. Anledningen är de höga elpriserna under vintern. I förslaget så gäller kompensationen perioden mellan december 2021 till februari 2022.

Den 24 februari beslutade riksdagen om elpriskompensationen som kommer att nå omkring 2 miljoner hushåll. Det är elnätsbolagen som kommer att hantera elpriskompensationen, där de flesta ser ut att kreditera kunderna på kommande fakturor. När i tiden som elpriskompensationen kommer att krediteras eller betalas ut är ännu inte fastställt. Vid eventuella frågor hänvisar vi till regeringens hemsida.

Vad innebär timprisavtal?

Denna typ av elavtal innebär att du som kund betalar för din förbrukning under den timme som gäller. Det är alltså ett unikt pris som beräknas på ditt uttag. Det är mycket ovanligt att privatpersoner har timprisavtal men alla i Sverige har den möjligheten. Du kan läsa mer om vad som skiljer rörligt elavtal och timprisavtal åt genom att klicka här!

Elnät

Vad gör jag vid ett strömavbrott?

Du kan alltid gå och kika på vår avbrottskarta för att se om det är några aktuella eller planerade avbrott i ditt område. Klicka här!
Skulle du inte se något aktuellt avbrott – gå igenom listan nedan:

Jag har ingen el:

Som kund i Ale El Ekonomisk förenings nätområde skall du kontakta oss för felanmälan.

 • Dagtid kontaktar du oss på telefon 0303-33 24 00
 • Kvällstid SOS Alarm på telefon 031-703 16 16.

Är du endast elhandelskund hos Ale El Elhandel skall du kontakta ditt elnätsbolag.

Helt spänningslöst, vad gör jag?

Kontrollera om möjligt om grannen har spänning. Är även grannen utan spänning är troligen felet på nätet utanför egna fastigheten. Innan du kontaktar Ale Elförening, kontrollera följande:

 1. Finns jordfelsbrytare – kontrollera om den löst ut.
 2. Om jordfelsbrytaren löst, försök slå till den.
 3. Löser den åter ut – följ instruktioner nedan.

a) Skruva ur alternativt slå från säkringarna i centralen.
b) Slå till jordfelsbrytaren.
c) Skruva i alternativt slå till säkringarna en och en tills jordfelsbrytaren löser ut igen.
d) Skruva ur alternativt slå från den säkring som förorsakade utlösningen av jordfelsbrytaren.
e) Kontrollera apparater anslutna på den grupp som förorsakade utlösningen.
f) Om du ej finner felet själv, kontakta en installatör.

Strömavbrott på vissa ställen i bostaden

 1. Kontrollera i första hand säkringarna i gruppcentralen
 2. Kontrollera huvudsäkringarna (vanligtvis placerade vid mätaren)
 3. Om inget syns på huvudsäkringarna. Slå från huvudbrytaren
  och flytta säkringarna ett steg. Slå till huvudbrytaren
  och kolla om felet har flyttat sig (andra delar av huset spänningslöst, strömavbrott, elavbrott)
 4. Om felet flyttat sig är en av huvudsäkringarna trasig.

Om inget av ovanstående hjälper ring till oss

Dagtid: 0303-33 24 00 • Jourtid: 031-703 16 16

Hur gör jag när jag flyttar?

Om du bor inom Ale Els elnät och ska flytta behöver du säga upp ditt elnätsavtal hos oss. Du gör det enkelt på vår hemsida genom att klicka här. Har du fler frågor eller behöver hjälp, tveka inte att kontakta vår kunniga kundservice. Det kan vara bra att veta att vi har 14 dagars uppsägningstid.

Ska du flytta in i en bostad inom Ale Els elnät behöver du teckna ett elnätsavtal. Klicka här för att komma till rätt formulär!

För mer information om in- och utflyttning, klicka här.

När läses min elmätare av?

Din elmätare läses av dagligen – och du behöver inte själv läsa av din elmätare vid flytt. Du kan läsa mer om din elmätare här!

Jag ska gräva på tomten, vad behöver jag göra då?

Tänker du gräva, borra, spetta eller göra liknande arbeten i mark där elkablar kan finnas anmäler du ditt ärende via ledningskollen.se

Tjänsten är kostnadsfri. När du anmäler direkt via ledningskollen.se får du svar från alla aktörer som kan ha ledningar inom ditt område.

För mer information – klicka här!

Elavtal

Kan jag flytta med mitt elavtal?

Ja, om du ska flytta kan du såklart behålla ditt elavtal hos Ale El Elhandel. För att flytta med ditt nuvarande elavtal till en annan anläggning, vänligen kontakta vår kunniga kundservice på 0303-33 24 00 eller mejla info@aleel.se så hjälper vi dig!

Jag vill följa min elförbrukning – hur gör jag?

Du kan enkelt följa din elförbrukning genom att ladda ner vår smarta app. Den innehåller flera hjälpsamma funktioner – för att du ska kunna förstå och effektivisera din energianvändning. Läs mer om appen genom att klicka här!

Vad innebär certifieringen Schysst Elhandel?

Certifieringen är framtagen av branschorganisationen Energiföretagen Sverige, i syfte att elkunder ska känna sig trygga i sitt val av elhandelsföretag. De elhandelsbolag som väljer att certifiera sig måste leva upp till hela 18 kundlöften. Ale El Elhandel är ett av de certifierade elhandelsbolagen. Du kan läsa mer om certifieringen här.

Vad innebär timprisavtal?

Denna typ av elavtal innebär att du som kund betalar för din förbrukning under den timme som gäller. Det är alltså ett unikt pris som beräknas på ditt uttag. Det är mycket ovanligt att privatpersoner har timprisavtal men alla i Sverige har den möjligheten. Du kan läsa mer om vad som skiljer rörligt elavtal och timprisavtal åt genom att klicka här!

Vilka elavtal kan jag välja mellan hos Ale El Elhandel?

Hos oss på Ale El Elhandel kan du välja mellan rörligt, prissäkrat och vintersäkrat elpris.

I alla våra elavtal ingår 100 % förnybar energi utan extra kostnad. Vi är även certifierade med Schysst Elhandel, i syfte att elkunder ska känna sig trygga i sitt val av elhandelsbolag. Välkommen att läsa mer på länkarna nedan eller kontakta vår kundservice på 0303-33 24 00 så hjälper vi dig att välja rätt.

Faktura

Varför skiljer fakturorna?

Du faktureras i efterskott baserat på de månadsvisa avläsningarna. Det orsakar för de flesta högre fakturor på vintern än på sommaren.

Kan jag få fakturan som autogiro eller e-faktura?

Ja, du kan få både Autogiro och e-faktura. Det går även bra att kombinera e-faktura med autogiro.  Ansök om Autogiro här. Ansökan om e-faktura gör du via din internetbank.

Varför får jag två fakturor?

Ale Elförening är ditt elnätsföretag. Ale Elförening fakturerar en fast avgift baserad på din huvudsäkring samt en kostnad för varje kWh som överförts till dig. Om du har Ale Elförening som elnätsföretag och samtidigt väljer Ale El Elhandel som elhandelsföretag får du både din nät- och elkostnad på samma faktura. Om du väljer ett annat elhandelsföretag än Ale Elhandel får du två fakturor, en avseende elförbrukningen och en avseende transporten av el.

Vad betalar jag för?

Som elanvändare betalar du för både elnät och elhandel. Elnätsavgiften betalas till ditt lokala elnätsbolag som äger och underhåller ledningarna där du bor. I elnätsavgiften ingår en fast och en rörlig avgift. Den fasta avgiften sätts utifrån storleken på din huvudsäkring och den rörliga delen beroende på hur mycket el som transporteras hem till dig, per kilowattimme. Utöver detta tillkommer de statliga kostnaderna energiskatt och moms.

Alla elhandelsbolag i Sverige upphandlar el från den nordiska elbörsen Nord Pool och du väljer själv vilken elleverantör du vill ha. Till elhandelsbolaget betalar du för den ström som du förbrukar samt en fast avgift, och moms tillkommer. I en del elhandelsavtal ingår elcertifikat medan de tillkommer i exempelvis rörligt avtal.

Läs mer om elnät

Läs mer om elhandel

När får jag min faktura och när ska den betalas?

Fakturan kommer i början av varje månad och förfallodagen är den sista i samma månad.
Om du bor i lägenhet får du sex fakturor per år. Bor du i villa, bedriver näringsverksamhet eller har valt e-faktura så får du tolv fakturor per år.
Har du autogiro dras fakturan automatiskt på förfallodagen.

Du hittar dina fakturor på Mina Sidor och i vår app – du kan läsa mer om appen här!