Elmarknaden just nu – analys

Publicerad: 9 april, 2025

Våren bjuder på milda temperaturer, välfyllda vattenmagasin och ökad produktion från vind och sol. Nicolas, kundrelationsansvarig och Christopher, controller berättar mer kring elmarknadens prognoser och faktorer som styr elpriset just nu.

Analys, insikter och vårens förutsättningar

Det är svårt att blicka framåt när det gäller spotpriset. Elmarknaden påverkas av allt från väder till politik. Därför vill vi ge en nulägesbild – med en återblick på vintern och en analys av framtida prognoser.

”Vi vet att många vill ha koll på vad som händer med elpriset – men det är också viktigt att förstå varför det är så svårt att förutse. Marknaden är mer volatil än någonsin”, säger Nicolas Borquez, kundrelationsansvarig på Ale El.

Ett första kvartal med varierande prisutfall

Den gångna vintern har varit mild, vilket inneburit lägre elförbrukning. Det första kvartalet i år ligger det genomsnittliga spotpriset i SE3 i nivå med förra året men lägre än både 2023 och 2022. Priserna per timme har under kvartalet varierat mycket från minuspriser till riktigt höga priser

”Vi såg spotpriser på som högst på 452 öre/kWh och det fanns många timmar som låg på över 200 öre/kWh. Det är ett tydligt tecken på hur beroende vi är av intermittent kraft och då främst vind ” berättar Christopher Wall, controller på Ale El.

De kunder som tecknade vintersäkring med Ale El Elhandel inför vintern 2024 gjorde ett klokt val, även om marknadspriset till slut blev något lägre. Det här visar att ett vintersäkrat avtal främst handlar om trygghet – inte om att alltid få det absolut lägsta priset.

”Vintersäkringsavtalet ger en trygghet och man slipper oroa sig för elprisets svängningar under vintermånaderna”, säger Nicolas.

Prognos för våren och sommaren 2025

Det finns flera tecken på att vi går mot en lugnare elmarknad med möjlighet till lägre spotpriser.

  • Vattenmagasinen är välfyllda – den högsta nivån sedan 1996.
  • Solen börjar skina – vilket är positivt för solproduktionen.
  • Om det blåser mycket så kommer vindkraftsproduktionen också bidra.
  • Förbrukningen går ner när många bland annat minskar uppvärmningen hemma.

Samtidigt är det viktigt att inte ta ut något i förskott.

”Vi lovar inte låga priser, men vi ser goda förutsättningar just nu”, påpekar Nicolas.

Funderar du på att välja timprisavtal?

Det har skrivits mycket i media om timprisavtal – vilket betyder att du får ett unikt elpris som beräknas på ditt uttag. Det betyder att du som kund betalar för din elförbrukning under den timme som gäller. Fler hushåll har visat intresse, särskilt i takt med att möjligheten att påverka sin elkostnad blivit tydligare.

”Timprisavtal kan vara ett bra val – men bara om du har möjlighet att styra din förbrukning. Annars kan det bli dyrare än ett månadsbaserat rörligt elpris,” säger Nicolas.

Från och med den 11 juni 2025 ställer elmarknaden om till kvartspriser i stället för timpriser. Det betyder att elpriset justeras var 15:e minut. Om du har ett timprisavtal kommer avtalet automatiskt att övergå till ett kvartsprisavtal.

Vi rekommenderar dig som funderar på timpris att ladda ner Ale Els app. Där kan du bland annat se Nord Pools timpriser exkl moms och påslag via tjänsten Elbörsen.

Vad påverkar elpriset?

  • Väder: Kyla ökar förbrukningen, vind ger mer produktion.
  • Vattenmagasin: Påverkar hur mycket vattenkraft som kan användas.
  • Import/Export: Vi är sammankopplade med Europa – överskott eller underskott där påverkar oss.
  • Tillgång på elproduktion i området: SE3 och SE4 har underskott i förhållande till förbrukning.
  • Globala energipriser: Gas och kolpriser påverkar priset på el i hela Europa.

 

Tips! Se Ale El Elhandels historiska elpriser (elprisområde 3) här! (länk: https://aleel.se/historiska-elpriser/)

Senaste nyheter från Elmarknaden